O podjetju Novice Produkti Uporabniki Vprašanja Oddaljeno delo
 
PODJETJE
NOVICE
PRODUKTI
UPORABNIKI
VPRAŠANJA
ODDALJENO DELO

aktualno
iskanje
arhiv
FAKTURIRANJE - ZVPOT-1 Sprememba zakona glede navajanja prodajne cene

26.1.2023 pride v veljavo sprememba zakona o varstvu potrošnikov ZVPot-1, ki v členu 15 spremeni navajanje prejšnje prodajne cene na recimo prodajnih nalepkah v maloprodajni trgovini, ko je v veljavi akcijski popust.

Do sedaj je veljalo, da so maloprodaje običajno na nalepki navajale staro/višjo ceno artikla in novo/znižano ceno artikla.

Po novi ureditvi pa zakon zahteva, da se navedena stara cena izračuna na podlagi zadnjih 30 dni pred uporabo znižane cene.


Sprejeta so naslednja določila:
  1. Pri znižanju cene blaga podjetje označi prejšnjo ceno in znižano ceno.
  2. Za prejšnjo ceno se šteje najnižja cena, ki jo je podjetje uporabljalo v zadnjih 30 dneh pred uporabo znižane cene.
  3. Ne glede na prejšnji odstavek se pri blagu, ki je na trgu manj kot 30 dni, za prejšnjo ceno šteje najnižja cena po kateri je podjetje ponujalo blago pred znižanjem cene v obdobju v katerem je bilo blago na trgu.
  4. Ne glede na drugi odstavek tega člena in prejšnji odstavek, se v primeru neprekinjenega postopnega zniževanja cene, za prejšnjo ceno iz drugea odstavka tega člena šteje cena, ki je bila najnižja cena najmanj 30 dni pred znižano ceno v neprekinjenem postopnem zniževanju cene.
  5. Če je odstotek znižanja objavljen v razponu, mora najvišji odstotek znižanja zajemati najmanj eno četrtino vrednosti vsega blaga, ki je na razprodaji.
Program bo lahko izračunal najboljšo ceno zadnjih 30 dni preko vnesenih zapisnikov o spremembi prodajnih cen. Vse maloprodaje ta sistem dela že poznate, saj ga že sedaj uporabljate za spremembo prodajnih cen. Med nalepke (meni 6.7.D) je dodana tudi nova oblika nalepke, ki navaja vse potrebne podatke. Prevzamete jo lahko v zadnji verziji programa Fakturiranje v meniju 6.7.D, gumb "Uvoz oblik z interneta".


Če bi želeli izračun najboljše cene zadnjih 30 dni prikazati na že obstoječih nalepkah, je to seveda mogoče, a morate uporabiti pravilne gradnike za prikaz podatkov.

Primer uporabljenih gradnikov lahko vidite na spodnji povezavi za nalepko, ki smo jo pripravili.

21.01.2023 12:34

natisni | na vrh