O podjetju Novice Produkti Uporabniki Vprašanja Oddaljeno delo
 
PODJETJE
NOVICE
PRODUKTI
UPORABNIKI
VPRAŠANJA
ODDALJENO DELO

aktualno
iskanje
arhiv
FAKTURIRANJE - Nova stopnja DDV 5% (Knjige, ...)

Pripravili smo navodila za spremembo DDV na novo, nižjo 5% stopnjo za programa Fakturiranje, Fakturiranje Storitve in Fakturiranje LT. Zakon o spremembah in dopolnitvi zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1L), Uradni list 72/2019 z dne 4.12.2019, uvaja posebno nižjo stopnjo DDV v višini 5% in velja od 1.januarja 2020.

Določilo se glasi:« Dobava, vključno s knjižnično izposojo, knjig, časopisov in periodičnih publikacij na fizičnih nosilcih ali dobavljenih elektronsko ali oboje (vključno z brošurami, letaki in podobnim gradivom, otroškimi slikanicami, knjigami za risanje ali pobarvankami, glasbenimi deli, tiskanimi ali v rokopisu, zemljevidi in hidrografskimi ali podobnimi kartami), razen gradiv, ki so v celoti ali v pretežnem delu namenjena oglaševanju oziroma ki jih v celoti ali v pretežnem delu tvorijo video vsebine ali avdio glasbene vsebine.«


V vseh programih Fakturiranje je nova 5% DDV stopnja na voljo od 17.12.2019 dalje. Najdete jo na istem mestu kot so ostale davčne stopnje, se pravi:
Meni 4.1. - Artikli in sicer na samem artiklu na polju ’Stopnja DDV’:

2019-12-23_09-23-29

Uporabniki programa, ki morate zaradi novega DDVja spremeniti cene z DDV ali pa želite pustiti cene z DDV enake kot do sedaj (nespremenjene), morate pa spremeniti ceno brez DDV in stopnjo DDV, je urejena možnost preko zapisnika o spremembi cen v meniju 6.2.1.
Zapisnik lahko pripravite na dan, ko želite, da so spremembe upoštevane ali pa tudi vnaprej, pri čemer v zapisnik vnesite datum veljaave spremembe.

Zapisnik označite kot "prevrednotenje PRODAJNE cene" in vanj vnesete artikle (knjige, ...) kjer želite narediti spremembo DDV. Nato vnesete še osnovno skladišče (v primeru, da imate skladišče vklopljena) in nadaljujete z vnosom artiklov. Drugih skladišč za spremembo prodajne cene ni potrebno vnašati.

V primeru, da imate veliko artiklov, priporočamo vnos preko gumba "F4 Serijski vnos", kjer imate možnost uporabe različnih filtrov (skupine, ...), dodana je tudi možnost, da program ’potegne’  v zapisnik le artikle z 9,5% DDV.

2019-12-23_09-23-58

Po aktivaciji zapisnika bodo vneseni artikli dobili 5% DDV, končna cena z DDV pa bo ostala nespremenjena. V primeru, da želite ceno z DDV primerno znižati, lahko na istem ekranu uporabite podatek "Procent spremembe cene" in ga nastavite na 95,8904. Program bo v tem primeru artiklom zamenjal DDV na 5% in znižal ceno z DDV.

Enako lahko naredite tudi na vnosu posameznega artikla preko gumba F2, kjer je mogoče ceno z DDV pustiti tako kot je ali uporabiti gumb za obdržanje cene brez DDV.

Urejeni so tudi različni izpisi v programu, kjer se izpisujejo DDV stopnje.

Priporočamo, da si pred urejanjem sprememb naredite rezervni arhiv podatkovne baze ter da v času spremembe stopnje  DDV na artiklih, ne izvajate drugih operacij v programu!
23.12.2019 17:31

natisni | na vrh