O podjetju Novice Produkti Uporabniki Vprašanja Oddaljeno delo
 
PODJETJE
NOVICE
PRODUKTI
UPORABNIKI
VPRAŠANJA
ODDALJENO DELO

aktualno
iskanje
arhiv
KNJIGA PREJETIH FAKTUR, GLAVNA KNJIGA, KNJIGA PROMETA - Sprememba obračuna DDV pri uvozu blaga

V skladu z Zakonom o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1), Ur.l. 90/2015 dne 27.11.2015 ter Pravilnikom o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost, Ur.l. 45/2016 dne 27.6.2016, so s 1. julijem 2016 začele veljati spremembe obračunavanja DDV pri uvozu blaga.

Do 30.6. se je uvozni DDV obračunaval bolj ali manj kot uvozna dajatev (izjema sta bila carinski postopek 42 in 63), kar pomeni da je bil uvozni DDV zaračunan na uvozni deklaraciji. Uvozniki so bili zavezani k plačilu uvoznega DDV ob uvozu, pravico do odbitka uvoznega DDV pa so lahko uveljavljali v obračunu DDV.

Po 1.7. bodo uvozniki uvozni DDV obračunali v obračunu DDV (podobno kot velja za Pridobitev blaga iz druge države članice EU). V istem DDV-O bodo uvozniki tudi uveljavljali pravico do odbitka DDV (v kolikor so izpolnjeni vsi pogoji po ZDDV-1).

Obračun uvoznega DDV po 1.7.2016 ostaja nespremenjen za tiste zavezance, ki niso identificirani za namene DDV v Sloveniji. To velja tako za družbe s sedežem v Sloveniji kot za družbe s sedežem zunaj Slovenije. Za družbe, ki nimajo sedeža v Sloveniji in so v Sloveniji identificirani za namene DDV velja, da lahko obračunavajo uvozni DDV preko obračuna DDV le, če v Sloveniji imenujejo davčnega zastopnika.
V programih Knjiga prejetih faktur, Glavna knjiga in Knjiga prometa je že do sedaj obstajal način knjiženja DDV od uvoza kot uvozna dajatev ter tudi kot Samoobdavčitev DDV od uvoza.

Za začetek si osvežimo knjiženje klasičnega uvoza, torej DDV kot uvozna dajatev. Načeloma imate v tem primeru račun tujega dobavitelja, ki se ga ne vpisuje v sistem DDV. Nato imate račun špediterja in/ali carine. Špediter vam na računu zaračuna lastne storitve ter tudi DDV od uvoza. Na zavihku DDV se na zavihku »DDV 1« izbere knjigo »51-Uvoz« ter izbere opcijo »E-Davčna osnova pri uvozu blaga«, nato se doda še postavka za »DDV« ter po potrebi opcija »F-Oproščene nabave«. V polje »Partner« dodajte tujega dobavitelja, da bo na izpisu KPR naveden pravi partner. Na zavihku »DDV 2« se izbere knjiga »1-Knjiga prejetih računov" ter opredeli postavke stroška špediterja.

Po novem boste delali samoobdavčitev DDV od uvoza. Pri knjiženju računa tujega dobavitelja boste le-tega vpisali tudi na zavihek DDV, izbrali knjigo »51-Uvoz« in načeloma izbrali opcijo »F5 Samoobd.: Vstopni DDV 22,0%« oz. drugo ustrezno vrsto davka. Pri knjiženju računa špediterja pa boste postopali kot z vsakim drugim klasičnim prejetim domačim računom, torej na zavihku DDV opcija knjige »1-Knjiga prejetih računov« ter nato ustrezne postavke.
06.07.2016 17:17

natisni | na vrh