O podjetju Novice Produkti Uporabniki Vprašanja Oddaljeno delo
 
PODJETJE
NOVICE
PRODUKTI
UPORABNIKI
VPRAŠANJA
ODDALJENO DELO

aktualno
iskanje
arhiv
PLAČE - Dodatne olajšave v skladu s 111. členom ZDoh-2A


V skladu z 2. in 3. odstavkom 111. člena ZDoh-2 lahko zaposleni z najnižjimi dohodki uveljavljajo dodatne olajšave ob izračunu davčnega odtegljaja. Te olajšave se nastavijo v tabeli delavcev (2.1.) na zavihku "3.Ostalo". Izbere se ustrezna dodatna olajšava, ki se s klikom na "Ponovni obračun olajšav" ali tipko F6 tudi izračuna. Lahko pa uporabite tudi orodje v meniju 5.F.4., kjer se z nastavitvijo datuma plače za izračun višine dohodka, dodatna olajšava samodejno določi in izračuna za vse zaposlene.

Opozorilo: DURS dodatno olajšavo zavezancu prizna na podlagi celoletnega dohodka, zato je mesečno uveljavljanje te olajšave zelo vprašljivo in lahko ob koncu leta pomeni večje doplačilo neplačanega davka, če se zgodi, da skupni dohodki v letu mejni znesek določene olajšave presežejo.
Zato predlagamo, da se vsem delavcem, ki bi morebiti imeli pravico do te olajšave, zadeva predstavi in obrazloži ter se jim ponudi v podpis izjava (kar zakon ZDoh-2A v 3.odstavku 6.člena omogoča) o mesečnem uveljavljanu ali neuveljavljanju dodatne olajšave.
04.02.2008 13:14

natisni | na vrh