O podjetju Novice Produkti Uporabniki Vprašanja Oddaljeno delo
 
PODJETJE
NOVICE
PRODUKTI
UPORABNIKI
VPRAŠANJA
ODDALJENO DELO

aktualno
iskanje
arhiv
GLAVNA KNJIGA - Nezaprti ali nerazćiščeni saldakonti


V prenekateri bazi Glavne knjige opažamo, da imate na saldakontih veliko nezaprtih ali nerazčiščenih konto kartic. Bolj pogost primer je, da imate na karticah še postavke iz nekaj let nazaj, čeprav imate realno odprte, torej neplačane, zgolj tekoče račune. Edinstvena možnost da tako kartico rešite, je Zaključek leta. In sicer boste po navodilu pognali operacijo Zaključek leta in ko dobite v meniju 1.1. Otvoritvene knjižbe oz. otvoritveno temeljnico, se pred Zapisom v knjiženje, odvečne postavke oz. knjižbe enostavno pobriše. V takem primeru nas pokličite za pomoč, da vam pomagamo urediti otvoritveno stanje.

Pred tem si morate obvezno pripraviti seznam kontov in partnerjev, kjer imate tak problem in imeti obvezno točen seznam katere postavke oz. knjižbe morajo na koncu ostati na kartici.

Nekateri imate celo primer, ko imate na določenem partnerju ogromno odprtih knjižb, saldo pa celo enak 0. Tudi to se rešuje na enak način.

V bazah javnega sektorja pa je značilen še primer, ko terjatve do občine, ministrstva, države za šolsko prehrano, kosila, izlete, športne in kulturne dneve, evidentirate kot saldakonto in ponavadi še za vse zadeve na istem kontu. Posledično ima konto enormno število knjižb, ki pa se nikoli ne zaprejo in jih vlečete iz leta v leto, kar pomeni da jih je vsako leto več. Nasvet je, da se ob zaključku leta oz. otvoritveni temeljnici te knjižbe loči po posameznih kontih za vsako terjatev posebej, a se vodi kot nesaldakontni konto.

06.02.2014 17:55

natisni | na vrh