O podjetju Novice Produkti Uporabniki Vprašanja Oddaljeno delo
 
PODJETJE
NOVICE
PRODUKTI
UPORABNIKI
VPRAŠANJA
ODDALJENO DELO

aktualno
iskanje
arhiv
KNJIGA PROMETA - Sprememba pri izračunu obrazca DDV-O, ukinitev 66.a člena ZDDV-1F

V Uradnem listu št. 38/2012 z dne 25.5.2012 je bil objavljen Zakon o spremembah Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1F). Spremenjen zakon odpravlja 66.a člen, kar pomeni, da za uveljavitev odbitka DDV ponovno veljajo samo določila 67.člena zakona.

Zakon je začel veljati takoj, tako da si odbitni DDV, ne glede na to ali je bil račun plačan v valuti ali ne, ali je bil prijavljen v obvezni Ajpes pobot ali ne (le-ta sicer ni bil ukinjen), lahko uveljavljate že pri obračunu obrazca DDV-O za mesec Maj samo na podlagi datuma prejema oz. 67.člena zakona. Sprememba navaja tudi, da si lahko poračunate celotni odbitni DDV, ki si ga niste odbili na podlagi odpravljenega 66.a člena.
Za potrebe zagotavljanja evidenc o uveljavljanju odbitka DDV po tem členu, imate na voljo, kot že do sedaj, izpis davčne knjige za status “Povečanje”.
Sprememba je v aplikacijah Glavna knjiga in Knjiga prometa uvedena z verzijo datuma 6.Junij. To pomeni, da bo pri izračunu obrazca DDV-O za mesec Maj ali pri izračunu obrazca za 2.kvartal, imela onemogočen vnos polja “Datum predvidene izvršitve AJPES pobota” ter polja “Plačila do datuma”, ker to nista več pogoja za pravilen izračun obrazca. Nikakor v začetnem mesecu ne vklopite kljukice “Izračun DDV-O brez določil 66.a člena ZDDV-1”, ker morate najprej počrpati še do sedaj neuveljavljeni odbitni DDV na podlagi tega člena. V nadaljnih mesecih pa lahko vklopite tudi ta parameter oz. bo sčasoma programsko umaknjen iz programa. V prvem mesecu po spremembi verzije, vam program ne bo več ugotavljal statusa faktur s pojmoma “Neuveljavljanje” in “Zmanjšanje”, ampak bodo vse prejete fakture tekočega meseca “normalno”, na podlagi “datuma prejema” uvrščene v izračun obrazca DDV-O. Medtem ko bodo vse fakture, ki so bile izločene v predhodnih obračunih DDV-O, dobile avtomatsko status “Povečanje” in sicer po kliku na gumb “Pregled vstopnega DDV”. Potem po ustaljenem ritmu sledi gumb “Ponovni preračun DDV-O” ter po potrebi, če spremembe so, gumb “Temeljnica popravkov 66.a člena ZDDV-1”. To so načeloma funkcije, ki jih boste pri izračunu obrazca DDV-O potrebovali zadnjič. Na koncu seveda sledi “Temeljnica DDV-O”. Če ste pri prvem izračunu obrazca DDV-O po novem, vse naredili pravilno, mora biti stanje prehodnega konta (načeloma konto 195) enako nič.



08.06.2012 22:30

natisni | na vrh