O podjetju Novice Produkti Uporabniki Vprašanja Oddaljeno delo
 
PODJETJE
NOVICE
PRODUKTI
UPORABNIKI
VPRAŠANJA
ODDALJENO DELO

aktualno
iskanje
arhiv
PLAČE - JAVNI SEKTOR - OBRAČUN STAVKE

Napoved načina obračuna stavke in oddaje obrazcev.

Na podlagi Sporazuma o razrešitvi stavkovnih zahtev, ki je bil objavljen v Uradnem listu št. 40/2012 z dne 30.5.2012 ter okrožnice s strani Ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport z zadevo »Informacija glede plačila stavke«, vas obveščamo kako se bo izvedel obračun oz. poračun stavke javnih uslužbencev. Stavka z dne 18. April 2012 se obračuna v breme delodajalca kot nadomestilo plače in sicer v višini, kot če bi delali.
V ZUJF se tolmači, da se poračun stavke obračuna pri plači, ki sledi mesecu uveljavitve ZUJF, kar pomeni pri plači za mesec junij, izplačani v mesecu juliju. V okrožnici pa se navaja, da naj se poračun stavke izvede pri plači za mesec maj. Navaja se tudi, da bo v nekaterih primerih potrebna korektura plač za mesec april (odvisno od tega, kako ste stavko obračunali pri plači za mesec april) in torej poračun stavke v določenih primerih ni v ničemer povezan s plačo za mesec maj.

Glede na to, da ste posamezne ustanove pri plači za mesec april različno obračunale stavko, bodo tudi navodila za poračun stavke različna in opisana za vsak primer obračuna posebej. Vsaka ustanova naj preveri, kater način obračuna stavke je uporabila pri plači za mesec april in nato sledi navodilom, ki se nanašajo na poračun njihovega primera. Vsekakor pa ne pozabite na morebitni skupinski del obvestila o poračunu stavke.

Vsekakor pa velja, da poračun stavke ni mogoč pri plači za mesec maj, ampak je obvezen poračun plače za mesec april v dodatnem obračunu, ki ga boste predvidoma izvedli po zaključenem obračunu plače za mesec maj. Navodila za poračun stavke, popravek KDPZ-ja, oddajo REK obrazca, ISPAP ter plačilnih nalogov bodo na voljo takoj v začetku naslednjega tedna (od 4.6.2012 naprej).
Istočasno bodo na voljo tudi navodila za pripravo in obračun regresa za leto 2012.
01.06.2012 12:53

natisni | na vrh