O podjetju Novice Produkti Uporabniki Vprašanja Oddaljeno delo
 
PODJETJE
NOVICE
PRODUKTI
UPORABNIKI
VPRAŠANJA
ODDALJENO DELO

aktualno
iskanje
arhiv
PLAČE - JAVNI SEKTOR

Najnovejši popravki in dodelave programa PLAČE v skladu s sistemom plač v J.S.

Minulo delo:
Nadgradili smo formule za izračun minulega dela tako, da v mesecu, ko se spremeni delovna doba za eno leto, dodatek za minulo delo razbije na dve postavki glede na delež pred in po datumu prehoda v višji procent minulega dela.
Za lažjo predstavo poglejmo konkretni primer: Če se je delavec prvič zaposlil 15.5.2010 potem ima v mesecih od 1 do 4.2012 manj kot 2 leti delovne dobe in mu zato po lestvici za minulo delo priprada dodatek v višini 0,33%. V mesecih od 6 do 12.2012 ima več kot 2 leti delovne dobe in zato je procent dodatka 0,66%. V mesecu 5.2012 pa ima do vključno 14 v mesecu 0,33% dodatka, od 15. pa 0,66% dodatka. Torej za mesec 5.2012 se tako izpišeta 2 vrstici za minulo delo, znesek posamezne vrstice pa je odvisen od datuma prehoda na višji dodatek. Program preračuna delovne dneve po koledarju in tako dobi delež pred in po prehodu v višji % dodatka. V enakem deležu se poveča tudi osnova za nadomestila Z120.
Še ena posebnost v primeru nadomestil in rednega dela. Ker se v obračun plač za vrsto plačila redno delo navadno ne vnašajo podatki o datumih prisotnosti ampak samo mesečno število ur, program ne ve v katerem obdobju je bilo redno delo opravljeno, oz kateri dodatek za delovno dobo priprada na posamezne ure. Program zato razbije deleže kot če bi delal cel mesec ne glede na nadomestila. V kolikor pa se tudi za redno delo vnese od-do datuma (tako kot je v navadi za refundacije) pa bo program to upošteval in bo deleže prilagodil tem datumom.
Da zadeva deluje pravilno, je potrebno:
- nastaviti dan za MD in stalnost v meniju 5.5. na prvem zavihku na 1,
- nadgraditi program
- in formule v meniju 5.F.A.

Invalidnina in PDPZ (zmanjšanje bruto):
V primerih ko delavec prejema invalidnino ter se zanj plačuje premija PDPZ (prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje) iz naslova zmanjšane bruto plače, nastane problem pri zahtevku za invalidnine.
Primer: Imamo delavca, ki ima polovico ur invalidnine, pol pa rednega dela. ZPIZ v tem primeru povrne le toliko kot je bruto iz rednega dela, torej znesek od katerega so bili plačani prispevki. Če ponazorimo z enostavnim primerom, delavec ima 500€ plače od rednega dela in 500€ iz naslova invalidnine, ki se refundira od Zpiz-a. Sedaj pa se delavec odloči, da se bo odrekel delu svoje bruto plače (50€) za namen Pdpz. Tehnično je to možno narediti na 2 načina:
1 - Za 50€ zmanjšamo bruto redno delo, bruto invalidnina ostane 500€, redno delo pa se torej zmanjša na 450€. V tem primeru se pojavi težava kajti prispevki od rednega dela so plačani samo iz 450€ osnove in zpiz ne povrne več kot ta znesek. Torej razlika bo ostala delodajalcu in strošek delodajalca brez prispevkov na bruto znese 450€ od RD +50€ PDPZ + 50€ delež invalidnine, ki je ZPIZ ne refundira. Skupaj to znese 550€.
2 - Redno delo in invalidnino sorazmerno zmanjšamo, vsakega za 25€. V tem primeru redno delo znese 475€, enako tudi invalidnina. Težava pa je v 25€ Pdpz iz naslova invalidnine. Tega
seveda zpiz ne povrne in bo ostal strošek delodajalca. Vendar je v tem primeru strošek
delodajalca manjši kot v prvem, brez prispevkov na bruto 525€.
V vseh novih formulah za plače je popravljeno da se uporabi drugi primer.
Torej noben primer ni idealen, vendar pa obstaja še tretja možnost in sicer ,da se spremeni način
obračuna Pdpz tako, da se namesto zmanjšanja bruto plače naredi odtegljaj iz neto plače. Ta
zahteva spremembo pogodbe pri pokojninski družbi oziroma zavarovalnici. Zaradi kompleksnosti problema se zato posvetujte pri Zpiz-u, pokojninski družbi ter seveda z delavcem.
31.05.2012 11:29

natisni | na vrh