O podjetju Novice Produkti Uporabniki Vprašanja Oddaljeno delo
 
PODJETJE
NOVICE
PRODUKTI
UPORABNIKI
VPRAŠANJA
ODDALJENO DELO

aktualno
iskanje
arhiv
Zaključek leta v programu Glavna knjiga

Navodila za izdelavo zaključka poslovnega leta 2011 v programu Glavna knjiga

Pred zaključkom leta obvezno zamenjajte verzijo programa. Ob zaključevanju leta vas opozarjamo še na nekatere stvari, ki jih je potrebno narediti pred zaključkom leta:

- zapiranje kontov razreda 4 in7: To lahko storite v meniju 6.2. ali ročno naredite temeljnico. Seveda za vsak razred posebej. Razredi se zapirajo na zadnji dan v letu (31.12.). Za zapiranje R4 in R7 uporabite svoj simbol. Isti simbol tudi vnesite v meni 7.1. na zavihek 2.“Parametri programa“ pod številko 2.“Simbol za zapiranje razredov 4,7,8".

- zapiranje saldakontov: če saldakontov ne zapirate med letom, jih je potrebno zapreti pred zaključkom, sicer jih program prenese v novo leto kot odprte postavke. Zapirate jih tako, da popravljate vezo (meni 3.1.1. s pomočjo F7 – Popravek opisa, veze) ali pa jih zaprete ročno na kartici (meni 2.1.1.). Če želite za kakšen konto v novo leto prenesti samo saldo, lahko to označite v kontnem planu, tako da odprete konto in izberete način zaključka leta za ta konto.

- Na nastavitvah kontov imate opcijo Davčni konto, ki jo uporabljamo, da nam v otvoritev prenese samo odprte postavke na kontih, ki so označeni da so davčni konti. V primeru, da je konto označen, morate imeti ostale postavke na tem kontu zaprte, da vam prenese samo odprte postavke. Postavke na nesaldakontih lahko zaprete v meniju 2.1.2. v kolikor že niso zaprte. Ta parameter mora biti vklopljen v primeru, da delate temeljnice DDV-O preko programa Glavna knjiga in da imate opcijo, da vam avtomatsko zapira DDV konte.

Zaključek leta naredite v meniju 6.3. Pri zaključku vas program vpraša: Vnesi leto, ki ga želiš zaključiti: vnesemo 2011, Simbol, Datum knjiženja (dejanski datum knjiženja), Datum dokumenta (01.01.2012, ker gre za otvoritveno temeljnico), Številka temeljnice, Opis knjižbe, Knjiga prejetih računov v stolpec 4 pišem: -številka dokumenta, -opis dokumenta, -veza.

Prav tako tukaj preverite in ustrezno ponastavite konte DDV-ja, ki jih uporabljate za vodenje evidenc DDV-ja. Program bo tukaj ponudil in naštel konte za DDV, ki jih je našel v nastavitvah za avtomatsko temeljnico v menuju 3.4.B. na gumbu F6 – Temeljnica in tiste, ki jih bo našel v menuju 1.1. na gumbu Nastavitev kontov, ki ga najdete znotraj F8 – Podatki DDV. Vsi konti, ki bodo na tej maski našteti se ne bodo saldirali, ampak bo program v novo leto prenesel vsako knjižbo posebej, da bo potem lahko operiral z opcijo avtomatske temeljnice. Če tega ne želite, morate iz maske konte pobrisati.

Na gumbu Nastavitve (desno zgoraj) pa vsi tisti, ki imate poslovno leto različno od koledarskega, vpišete ustrezen datum za zaključek leta. Vsi, ki imate poslovno leto enako koledarskemu pa tukaj pustite prazno.

Ob zaključku leta program prejete fakture z obdobjem v letu 2011 in datumom prejema v letu 2012 vpiše v ročno evidenco DDV. Otvoritvene knjižbe namreč ne morejo imeti podatka o DDVju. Ob vpisu v ročno evidenco pa program v stolpec 4 lahko vpiše zgoraj naštete možnosti. Če pri prejetih fakturah vpisujete številko dobaviteljevega računa v polje številka dokumenta, morate na vprašanje (Knjiga prejetih računov v stolpec 4 pišem) odgovoriti: številka dokumenta.
    - Prva možnost: 10.01.2012 ste prejeli Telekomovo prejeto fakturo za december 2011. Pri knjiženju na konto 2200 vpišete pod številko dokumenta vašo zaporedno številko prejete fakture, v polje veza pa vpišete Telekomovo številko računa. V tem primeru morate na vprašanje (Knjiga prejetih računov v stolpec 4 pišem) odgovoriti: veza
    - Druga možnost: 10.01.2012 ste prejeli Telekomovo prejeto fakturo za december 2011. Pri knjiženju na konto 2200 vpišete pod številko dokumenta Telekomovo številko računa, polje veza pa pustite prazno ali vnesete svojo zaporedno številko računa. V tem primeru morate na vprašanje (Knjiga prejetih računov v stolpec 4 pišem) odgovoriti: številka dokumenta

Program po vnosu teh podatkov najprej skopira podatke na rezervno številko. To pomeni, da je na novi številki samo kopija v kateri ne knjižimo ničesar, saj je namenjena ogledu podatkov za pretekla leta. Če so podatki v skupni bazi z ostalimi Win programi, potem ponudi že številko področja, kamor bo dodal podatke programa Glavna knjiga.
    - Primer: v skupni bazi uporabljate programa Fakturiranje in Glavna knjiga (pod zaporedno številka 1). Konec januarja ste zaključili leto 2011 v programu Fakturiranje. Ob zaključku ste podatke shranili pod zaporedno številko 2. Ob zaključku leta v programu Glavna knjiga pa tudi te podatke shranite pod zaporedno 2. Program bo k podatkom Fakturiranje leto 2011 dodal še podatke Glavna knjiga za leto 2011.

Po opravljenem zaključku leta si v meniju 7.Nastavitve, 1.Parametri programa, na zavihku 4.Časovna blokada, nastavite sledeče parametre: 3.Dovoljeno obdobje od na vrednost 1.2012, 4.Dovoljeno obdobje do na vrednost 4.2013. S takimi nstavitvami si boste omogočili nemoteno knjiženje tekočega leta 2012, kot tudi prehodne štiri mesece leta 2013, do ponovnega zaključka leta.
03.02.2012 13:24

natisni | na vrh