O podjetju Novice Produkti Uporabniki Vprašanja Oddaljeno delo
 
PODJETJE
NOVICE
PRODUKTI
UPORABNIKI
VPRAŠANJA
ODDALJENO DELO

aktualno
iskanje
arhiv
PLAČE - Izplačila ob koncu leta

Predlogi, navodila za izplačila Božičnic, 13.plač, Stimulacij...

  Na začetku povejmo, da se je dobro izogibati terminu Božičnica ali 13. plača ter, da je bolje uporabiti termin Stimulacija, Uspešnost ali podobno, ki izvira iz uspešnosti poslovanja gospodarske družbe. V primeru, da se odločite za Stimulacijo, se od tega plačajo vsi prispevki in dohodnina. Izplačilo se smatra kot del plače (Dohodek 1101), kar pomeni, da gre izplačilo tudi v pokojninsko osnovo oz. M4.
   Če pa ima podjetje v svojih pravilnikih oz. aktih opredeljeno izplačilo Božičnice, in izplačilo tudi označi kot Božičnico, se ravno tako plačajo vsi prispevki in dohodnina, vendar se izplačilo smatra za Drugi dohodek iz delovnega razmerja (Dohodek 1109) in posledično ne gre v pokojninsko osnovo oz. M4.
   Pri obračunu Stimulacije uporabimo VP, ki verjetno obstaja še iz preteklih let. Če ustreznega VP-ja ni, ga je najprej potrebno odpreti. Šifra VP-ja za dodatno izplačilo naj bo nekje med 80 in 100. V našem primeru bo uporabljena šifra 80. Odpremo torej nov VP pod 80 z ustreznim nazivom in odkljukamo še vnos bruto, izpis bruto in izpis neto. Nato na obračunskih listih pri delavcih pod VP 80 vnesemo bruto zneske tega izplačila. Po vnosu vseh obračunskih listov gremo na obračun in pod F4-Posebnosti nastavimo:
- pri "Formula za znesek" vnesemo B80. V kolikor formula že obstaja, dodamo na konec formule +B80
- pri formuli "Od tega regres" pustimo formulo kot je nastavljena, torej samo B231
- pri "Na koliko mesecev" nastavimo na 12
- pri "Prištejem plačo, ki je ažurirana dne": v primeru, da je to izplačilo izplačano pri plači, tega datuma ne vnesemo, če pa je izplačilo posebej, tu vnesemo datum shranitve zadnje plače (npr. plača za november 30.11.2011)
- pri "Če ni osnove ..." lahko izberemo katerokoli varianto. Priporočamo opcijo 16%.
Te nastavitve shranimo in nastavimo še podatke za obračun (mesec, leto ...) in poženemo obračun.
Povdarjamo, da je PV-80 samo primer! Vsak uporabnik uporabi VP, ki mu najbolj ustreza, oz.je že nastavljen.

   Pri izpisu obrazcev (meni 1.5.2) pri vrsti obrazca 1-Z oz. 1-ZAP/M nastavimo, da gre za izredno izplačilo plače. V meniju 5.6. na zavihku Obrazec-1 pa je potrebno v ustrezna polja za formule dopisati VP, ki smo ga uporabili za izplačilo (le v primeru, kadar izplačujemo skupaj s plačo).

 
   V primeru pa, da govorimo o izplačilu npr. Božične bonitete pa zadevo obračunate kot Drugi dohodek iz delovnega razmerja. Nov VP odprete preko menuja 5.E.1., opcija F."Ostali prejemki". Znotraj menuja VP-jev
NE SMETE ročno odpreti novega VP, ampak samo ugotovite nezasedeno prosto številko VP-ja, kamor bo program odprl šifro in uredil nastavitve (bodite pozorni na navodila v samem meniju). Za ostale nastavitve se zgledujte pri zgornjem primeru, seveda z ustreznim VP-jem.
13.12.2011 18:30

natisni | na vrh