O podjetju Novice Produkti Uporabniki Vprašanja Oddaljeno delo
 
PODJETJE
NOVICE
PRODUKTI
UPORABNIKI
VPRAŠANJA
ODDALJENO DELO

aktualno
iskanje
arhiv
PLAČE - Izplačila ob koncu leta

Predlogi - navodila za izplačila ob koncu leta

Na začetku povejmo, da se je dobro izogibati terminu Božičnica ali 13. plača ter, da je bolje upoštevati Stimulacijo ali podobno, ki izvira iz uspešnosti poslovanja gospodarske družbe. V primeru, da se odločite za Stimulacijo, se od tega plačajo vsi prispevki, dohodnina ter davek na izplačane plače. To pomeni, da gre izplačilo tudi v pokojninsko osnovo oz. M4.
Če pa ima podjetje v svojem pravilniku oz. aktu opredeljeno izplačilo Božičnice, pa gre za termin Božičnica. V primeru, da gre samo za formalno izplačilo Božičnice in je ta termin uporabljen brez osnove, se plačajo vsi prispevki in dohodnina, davek na izplačane plače pa ne. To pomeni, da tako izplačilo ne gre v pokojninsko osnovo oz M4. Z vidika davčne službe je tako izplačilo lahko tudi davčno nepriznan odhodek. V tem primeru svetujemo, da izplačilo imenujete npr. Božična boniteta in jo tudi smatrate kot boniteto.

Pri obračunu Stimulacije moramo najprej odpreti šifro vrste plačila za dodatno izplačilo, ki naj bo nekje med 80 in 100. V našem primeru bo uporabljena šifra 80. Odpremo torej nov VP pod 80 z ustreznim nazivom in odkljukamo še vnos bruto, izpis bruto in izpis neto. Nato na obračunskih listih pri delavcih pod VP 80 vnesemo bruto zneske tega izplačila. Po vnosu vseh obračunskih listov gremo na obračun in pri F4-Posebnosti nastavimo:
- pri "Formula za znesek" vnesemo B80. V kolikor formula že obstaja, dodamo na konec formule +B80
- pri formuli "Od tega regres" pustimo formulo kot je nastavljena, torej samo B231
- pri "Na koliko mesecev" nastavimo na 12
- pri "Prištejem plačo, ki je ažurirana dne": v primeru, da je to izplačilo izplačano pri plači, tega datuma ne vnesemo, če pa je izplačilo posebej, tu vnesemo datum shranitve zadnje plače (npr. plača za november 30.11.2007)
- pri "Če ni osnove ..." lahko izberemo katerokoli varianto
- pri "Plača tudi za akont.davka na bruto" odkljukamo, da bo obrazec za davek na bruto plače skupni.
Te nastavitve shranimo in nastavimo še podatke za obračun (mesec, leto ...) in poženemo obračun.

Pri izpisu obrazcev (meni 1.5.2) pri vrsti obrazca 1Z oz. 1-ZAP/M nastavimo, da gre za izredno izplačilo plače. V meniju 5.6. na zavihku Obrazec-1 pa je potrebno v ustrezna polja dopisati ustrezen VP kot smo ga uporabili za izplačilo našega primera. Pri izpisu obrazcev (meni 1.5.2.) pod polje "Prištejem plačo, ki je ažurirana dne" vnesemo tudi datum shranitve zadnje plače, da bodo izpisani skupni obrazci za redno zadnjo plačo in dodatno izplačilo.

V kolikor pa je govora o izplačilu npr. Božične bonitete, pa tako izplačilo obračunate na enak način kot klasično materialno oz. denarno boniteto. Nov VP odprete preko menija 5.E.1. in sicer znotraj menija NE SMETE ročno odpreti novega VP, ampak samo vpišete nezasedeno prosto številko VP-ja, kamor bo program odprl šifro in uredil nastavitve. Za ostale nastavitve se zgledujte po zgornjem primeru, seveda z ustreznim VP-jem ter neobračunavanjem Davka na izplačane plače.
07.12.2007 17:30

natisni | na vrh