O podjetju Novice Produkti Uporabniki Vprašanja Oddaljeno delo
 
PODJETJE
NOVICE
PRODUKTI
UPORABNIKI
VPRAŠANJA
ODDALJENO DELO

aktualno
iskanje
arhiv
GLAVNA KNJIGA - Dopolnitve zaradi ZPreZP in ZDDV-1D

Zaradi omenjenih dveh zakonov je spremenjen in dopolnjen izračun DDV-O obrazca.

Zaradi omenjenih dveh zakonov je spremenjen in dopolnjen izračun DDV-O obrazca.

Potek dela v meniju 3.4.E. Obrazec DDV-O:

  1. Najprej naredite izračun DDV-O obrazca, kjer je na gumbu 'F2 Nov vnos' dodano polje 'Datum pobota AJPES'. Tu vpišete datum pobota (usklajen z datumom pobota v meniju 3.3.7. s poljem Datum izvršitve), ki ga bo program upošteval pri izračunu DDV-O obrazca. Naše mnenje je, da je bil za izračun DDV-O obrazca za mesec Marec aktualen pobot z dne 15.04.2011. Status obrazca DDV-O je 'Vnešen'. Po izračunu se blokirajo vsi gumbi, ki omogočajo kakršnokoli posredovanje obrazca ali datoteke xml. Omogočen je samo ogled obrazca preko gumba 'Enter Popravi'.
  2. Na novo se vam pojavi gumb 'Pregled vstopnega DDV', kjer si ogledate odprte postavke ter status 'Akcije'. Status 'Akcije' vam pove ali program predlaga za postavko 'Neuveljavljanje', 'Zmanjšanje', 'Povečanje', morda 'Izven časovnega obdobja' kar pomeni, da postavka ni relevantna za obstoječ izračun DDV-O obrazca ali status 'Brez posebnosti' kar pomeni, da se s postavko ne bo zgodilo nič. Preko gumba 'F3 Spremeni akcijo' lahko status ročno spreminjate. V spodnjem delu ekrana vam program prikaže 'neurejena plačila'. To so plačila, ki so knjižena na konte, a niso vezana na noben račun oz. je saldo plačil večji kot saldo računa na isti vezi. Spodaj najdete tudi gumb 'F1 Kontna kartica' kjer si lahko posamezno postavko tudi ogledate in po potrebi uredite zapiranja. Ko zaprete konto kartico posamezne postavke, se avtomatsko osveži maska 'Pregled vstopnega davka' tako, da imate sproti ažurne podatke vidne na ekranu. Ko uredite vse statuse v tem meniju, zaprete masko z gumbom 'ESC Izhod'.
  3. Nato obvezno sledi gumb 'Ponovni preračun DDV-O'. Obrazec DDV-O dobi status 'Potrjen'. Takrat se aktivirajo tudi gumbi za izpis obrazca, za oddajo na e-davke, za kreiranje datoteke in plačilnega naloga. Istočasno si bo program trajno zabeležil stanje saldakontov za potrjen DDV-O tako, da bo možna kasnejša kontrola obrazca in stanja saldakontov zaradi morebitnega naknadnega spreminjanja stanja postavk (močno odsvetujemo). Prav tako se pojavi nov gumb 'Temeljnica popravkov (66.člen ZDDV-1)'. preko katerega bo program naredil predlog temeljnice popravkov in jo zapisal v meni 1.1. Knjiženje, Vnos knjižb. Ob prvem kreiranju popravkov morate vpisati še konto popravkov vstopnega DDV, ki naj bi bil iz skupine 195. Konto morate predhodno odpreti v kontnem planu, ga označiti za saldakontnega, označiti za evidenco Knjiga prejetih računov ter, da je obvezen vnos veze na debet. Program vam nato kreira temeljnico popravkov, ki jo je potrebno zapisati še v bazo, da se knjižbe zapišejo na konte in kreirajo popravki v davčnih knjigah. Popravki se ustvarijo na kontu skupine 195 (oz. na kontu, ki ste ga vpisali pri kreiranju popravkov), na tem kontu se evidentira tudi popravke za potrebe davčne knjige. Knjižba popravka je na debetni strani in pozitivna. Nasprotna knjižba je vedno na kontu kamor se knjiži DDV od prejetega računa, torej predvidoma skupina 16 in je debetna z negativnim predznakom.
  4. Smotrno je (v kolikor ste imeli kakršnekoli popravke), da si naredite ponovni izpis davčnih knjig za prejete račune.
  5. Zadnja operacija je gumb 'Temeljnica za DDV-O', ki pa kot je bilo napisano že v aprilskih novicah, nekaj mesecev ne bo delovala in morate le-to narediti ročno. Prav tako potem preko menuja 2.1.2. zaprite še konte davkov za zaključen davčni obračun.
Naj še enkrat poudarimo, da je predpogoj za točnost izračuna DDV-O obrazca, urejeno stanje saldakontov in da vsako naknadno poseganje v stanje odprtih/zaprtih postavk pomeni rušitev obrazca DDV-O.

Potek in oblika dela, ki je opisana, se bo sigurno še dopolnila. Pričakujemo tudi pozitivne predloge s strani uporabnikov, da bi se zadeva do naslednjega obračuna pripeljala na neko končno obliko.
06.05.2011 09:11

natisni | na vrh