O podjetju Novice Produkti Uporabniki Vprašanja Oddaljeno delo
 
PODJETJE
NOVICE
PRODUKTI
UPORABNIKI
VPRAŠANJA
ODDALJENO DELO

aktualno
iskanje
arhiv
KNJIGA PREJETIH FAKTUR - Uvedba ZPreZP in ZDDV-1D

Oba sprejeta zakona imata za posledico tudi spremembe in dopolnitve v aplikaciji Knjiga prejetih faktur.

Spremembe in dopolnitve v Knjiga Prejetih Faktur

Vnos kompenzacij je v menuju 2.3. Preko gumba “Nov vnos” pripravite novo kompenzacijo. Pod “Številko kompenzacije” vam program šteje zaporedje kompenzacij, “Datum” pomeni datum priprave kompenzacije, pod “Tip kompenzacije” izberete za potrebe AJPESA prvo opcijo, torej “Pobot, Rezervacije, Multi (AJPES)”. S filtrom “Upoštevam račune z valuto do datuma” si lahko omejite datum valute do katere naj program ponudi neplačane račune. Polje “Partner” ne vpisujete, “Šifra kompenzacije” izberete iz šifranta, “Opis” ni potreben. “Datum predvidene izvršitve” vnos datuma izvedbe pobota, “Opomba” ni potrebna. Pod “Številka multi kompenzacije” obvezno vpišete številko AJPES pobota, številka je enaka mesecu pobota, torej prvi obvezni pobot dne 15.04.2011 ima številko pobota 4. S filtrom “prikažem samo obvezne za pobot” imate možnost pri naslednjih pobotih določiti ali vam v predlog pobota ponudi samo obveznosti, ki še niso bile nikdar prijavljene v pobot ali tudi enkrat že prijavljene, ker jih lahko vključite med obvezni pobot kot prostovoljno postavko.

Iz zavihka “1.V pripravi” pripravljeno kompenzacijo premaknete v zavihek “2.Vnešene”, kjer se vam levo spodaj aktivira gumb “Pripravi za eMLK-AJPES”. Program vam ponudi direktorij kamor bo shranil datoteko. Direktorij seveda lahko prosto spremenite. “Številka multi kompenzacije” mora biti obvezno vpisan krog pobota, pod izbor oblike datoteke pa je na voljo XML oblika, ki bo obvezna za pobote od vključno 08.07.2011 dalje ali TXT oblika. Do sedaj je bila v veljavi TXT, tako je ta oblika bolj testirana, a AJPES trdi, da bo že od samega začetka delovala tudi nova XML oblika. Če bi vam morda določena oblika delala težave, lahko poskusite z drugo in se s tem izognete težavam.
Na zavihku “2.Vnešene” imate spodaj tudi gumb “Izpis” kjer si izpišete specifikacijo prijavljenega pobota. Za potrditev kompenzacije za potrebe evidenc DDV-ja morate OBVEZNO kompenzacijo prestaviti v zavihek “3.V pobotu”.
Ko boste s strani AJPESA prejeli obvestilo kaj se je dejansko pobotalo, morate na zavihku “3.V pobotu” preko gumba “Popravi” odpreti pobot in računom, ki niso bili pobotani preko pripomočka “- Ne kompenziraj” ali v primeru delnega pobota preko pripomočka “F3 Popravi znesek/tip komp” uskladiti stanje uspešnosti pobota.
Ko zadevo uskladite morate kompenzacijo premakniti v zavihek “4.Poknjižene” in takrat se dejansko pobotani zneski zabeležijo kot plačani ali delno plačani.

V menuju 4.1.M. imate na voljo izpis plačil po zamudi in prikaz statusa neplačane obveznosti glede na prijavo v pobot.

Glede na to, da je zadeva nova, nejasna, nelogična, smo za vse nadaljne ideje in predloge na voljo, da s skupnimi močmi zadevo postavimo optimalno za nemoteno delovanje. Predloge zbiramo na naslovu info@piramida-lj.si ali preko telefona.
11.04.2011 10:09

natisni | na vrh