PLAČE - Zakonske novosti od 1.5.2024 dalje

V programih PLAČE, PLAČE-KADROVSKA in HONORARJI se od 1.5.2024 dalje uveljavlja nekaj zakonskih novosti.

Zakonske novosti, ki stopijo v veljavo, oz. se uporabljajo od 1.5.2024 dalje:

1. Obrazec REK-neOZP: Na spletni strani eDavkov je od 10.4.2024 omogočeno izpolnjevanje in oddaja obrazca Obvestilo o nezmožnosti odtegnitve obveznega zdravstvenega prispevka – OZP, s katerim bodo izplačevalci obveščali FURS o prejemnikih dohodka, pri katerih je dohodek prenizek za odtegnitev in plačilo OZP.
V ta namen imate uporabniki programa Plače v meniju 4.1 in 4.2 (gumb Prenesi/Osveži) izpis z nazivom »OZP – izjeme brez obveznega zdravstvenega prispevka«. Na podlagi izpisa izpolnite obrazec REK-neOZP.

2. Do konca tedna se pričakuje nadgradnja programa PLAČE za obračun za napotene delavce – javne uslužbence. Ko bo nadgradnja na voljo, bomo na spletni strani objavili navodila za uporabnike.

3. V drugi polovici maja naj bi na eDavkih aktivirali nove kontrole za obračun prispevkov za obvezno praktično delo (VD-1020) in vajence (VD-1021). Istočasno se spremembe dotikajo tudi prispevkov za avtorske honorarje iz delovnega razmerja (VD-1143) in vodenja poslovnega subjekta (VD-1144). Program HONORARJI bo nadgrajen ko bodo na eDavkih kontrole dejansko aktivne, da se spremembe lahko testira, nato bomo zadevo objavili na spletni strani.

4. Objava na spletni strani Ajpes: »Obveščamo vas, da se glede na dogovor med Statističnim uradom RS in AJPES s 1. majem 2024 ukinja zbiranje podatkov za statistično raziskovanje »Plače zaposlenih pri pravnih osebah (ZAP/M)«.

5. Plače raziskovalcev: Pravilnik o določitvi posebnih projektov nacionalnega značaja in sistemskega okvirja za določitev plač raziskovalcev (UL 126/2023) določa, da lahko raziskovalne ustanove delavcu raziskovalcu za določene projekte izplačajo višjo osnovno plačo, kot je določeno s plačnim razredom.
Na podatkih o delovnem mestu delavca je pod DP91 dodano polje za vnosa faktorja z katerim se poveča osnovna plača delavca na delovnem mestu. Faktor naj nebi bil višji kot 2x plačnega razreda z vsemi povečanji na delovnem mestu. Na obliki plačilne liste je po novem dodan še izpis tega faktorja.


KNJIGA PREJETIH FAKTUR - Zapiranje preostanka predračuna

V programu Knjiga prejetih faktur je pri vnosu računa na zavihku Povezave, pri povezavi na Predračun, omogočena kljukica »Zaprem preostanek...

PLAČE - Višina regresa za prehrano med delom v JS od 1.julija 2024 dalje

Glede na količnik rasti cen prehrambnih izdelkov znaša višina regresa za prehrano med delom v javnem
sektorju od 1. julija 2024 dalje 6,94...

Obrestna mera ZOM veljavna 1.julija 2024

Predpisana obrestna mera zamudnih obresti (ZOM) velja za šestmesečno obdobje, ki se začne dne 1. julija
2024, in znaša 12,25 odstotkov....

PLAČE - Dogovor u uskladitvi vrednosti plačnih razredov plačne lestvice JS

Na podlagi sprejetega Dogovora o uskladitvi vrednosti plačnih razredov plačne lestvice in datuma izplačila regresa za letni dopust v letu 2024,...

PLAČE - Regres 2024

Regres za leto 2024 - navodilo za pripravo in obračun.



Objavljeno:

Zadnja sprememba: 8.5.2024 ob 11:17