O podjetju Novice Produkti Uporabniki Vprašanja Oddaljeno delo
 
PODJETJE
NOVICE
PRODUKTI
UPORABNIKI
VPRAŠANJA
ODDALJENO DELO

aktualno
iskanje
arhiv
PLAČE, HONORARJI - Novi REK obrazci

01.07.2008 stopijo v veljavo novi REK obrazci z dodanimi induvidualnimi podatki po davčnem zavezancu.

V Uradnem listu RS, št.37/2008 z dne 15.04.2008, je bil objavljen Pravilnik o vsebini in obliki obračuna davčnih odtegljajev ter o načinu predložitve davčnemu organu, stran 3700.

Pravilnik določa, da je Obračun davčnih odtegljajev sestavljen iz:
- zbirnih podatkov iz obračuna davčnih odtegljajev (REK obrazci) ter
- podatkov iz obračuna davčnih odtegljajev, ki so izkazani individualno po davčnem zavezancu.
Ob obračunu davčnih odtegljajev se opravi tudi izračun prispevkov za socialno varnost.

V 3.členu pravilnika pa se določa, da obračun davčnih odtegljajev plačnik davka predloži v elektronski obliki po sistemu eDavki na spletni naslov: http://edavki.durs.si. Iz tega sledi, da papirnatega oddajanja REK obrazcev ne bo več.

V grobem pa to pomeni sledeče. Nov je obrazec REK-1. Poleg tega pa vsebuje tudi individualne podatke o posameznem zavezavcu. Na raznih seminarjih se rado govori, da bo za vsakega zaposlenega oziroma zavezanca za davčni odtegljaj, treba oddati svoj REK obrazec. To ne drži. Odda se samo en REK obrazec, le da je ta razširjen z določenimi osebnimi podatki zavezanca in osnovami za davčni odtegljaj. Programi PLAČE, PLAČE-KADROVSKA ter HONORARJI bodo vsebovali vse potrebne popravke, da boste lahko uporabniki nemoteno oddali predpisane REK obrazce, ki stopijo v veljavo dne 01.07.2008 za vsa izplačila od tega dne naprej. Trenutno smo v fazi, ko čakamo, da bodo na DURS-u sprostili testno oddajanje REK obrazcev preko Beta eDavkov, kar bo, po zagotovilih DURS-a, omogočeno v drugi polovici junija. Tako kot dosedaj boste v programu PLAČE obrazec REK-1 naredili v menuju 1.5.2., medtem ko se ta v programu AVHW izdela v menuju 1.6.1. Bolj natančna navodila za oddajanje REK obrazcev po 01.07.2008 bodo
pravočasno na voljo na naših spletnih straneh. Vsekakor pa bo nadgradnja programov vključena v nove verzije in tako stvar pogodbe o vzdrževanju.

Bi pa vas radi ob tem opozorili še na eno zadevo vezano na elektronsko oddajanje REK obrazcev. Pogoj za oddajanje REK obrazcev v elektronski obliki preko spletne strani eDavki je digitalno potrdilo za sistem eDavkov. Večina uporabnikov naših programov ta potrdila že ima in so že do sedaj uporabljali elektronski način oddaje REK obrazcev. Vsi tisti, ki ustreznega digitalnega potrdila za sistem eDavkov še nimate, pa je sedaj skrajni čas, da za to poskrbite. Poleg tega pa tudi vsi, ki oddajate obrazce v imenu svojih strank, potrebujete urejena pooblastila v sistemu eDavkov za oddajo le-teh. Vse o digitalnem potrdilu ter o pooblastilih si lahko preberete na naslovu: http://edavki.durs.si.
06.06.2008 10:53

natisni | na vrh