O podjetju Novice Produkti Uporabniki Vprašanja Oddaljeno delo
 
PODJETJE
NOVICE
PRODUKTI
UPORABNIKI
VPRAŠANJA
ODDALJENO DELO

aktualno
iskanje
arhiv
PLAČE - M4/M8 za leto 2007

Navodilo za pripravo in oddajo obrazca M4/M8 za leto 2007

Obrazec M4/M8 za leto 2007 se še vedno oddaja z disketo in po potrditvii ZPIZ-a še v papirnati obliki na predtiskanem obrazcu.

1. V meniju 4.6.1. najprej naredimo IZRAČUN OBRAZCA M4/M8. Pri izračunu moramo nastaviti naslednje podatke ali formule (POZOR! Spodnji primer nastavitve formul je pravilen za tista podjetja, katera imajo pod vrstami plačil 100, 150, 200, 230, 250(260) seštevke za redno delo, nadure, boleznine, refundacije in skupaj bruto):
- Registrska številka zavezanca: vpišemo registrsko številko
- Redni delovni čas - ur na teden: vpišemo tedensko obveznost v urah
- Redni delovni čas - letni sklad: vpišemo letno obveznost v urah
- Obrazec za leto: 2007
- Formula - ure rednega dela: U100 (+U???: + ure za Neplačano odsotnost, + ure Krvodajalstva)
- Formula - znesek rednega dela: B100
- Formula - ure nadurnega dela: U150
- Formula - znesek nadurnega dela: B150
- Formula - ure nadomestil: U200+U230 (-U???: - ure Invalidnin, - ure Krvodajalstva)
- Formula - leto osnove za nadomestila: 2006
- Od .. od datuma: pri datumih se program ozira na datume shranitve plač po mesecih.
- Razen datuma: po ptrebi nastavimo datume, ki naj jih program izključi iz datumskega obdobja
- Plus datum: po potrebi nastavimo datum, ki naj ga program priključi k datumskemu obdobju
- Od .. do stroškovnega mesta
- Od .. do meseca: če smo sredi leta spreminjali fond ur, moramo narediti dva obrazca, enega za prvi del leta, drugega pa za drugi del.

Na drugem zavihku OSTALE NASTAVITVE pa najdemo:
- Izpišem poročilo o neupoštevanih urah in zneskih nadur (obkljukamo, če to želimo)
- Izpišem poročilo o razliki kontrole ur glede na delovno dobo (obkljukamo, PRIPOROČAM)
- Prištejem prispevke za lastnike zasebnih podjetij
- Izračun ur iz Normiranih ur (aktualno predvsem za javni sektor )
- Možnost večih zapisov zaposlenca, zaradi spremembe deleža delovnega časa oz. MD (po datumih, ki so v datoteki delavcev na zavihku Delež MD-minulega dela)
- Formula-prispevki za PIZ: sum(b232..b250(ali 260))*0.2435 (po porebi brez invalidnin (-b214-b215)
- Pri razliki izračunov upoštevam izračun prispevkov po formuli: Obkljukati, če želite, da se zgornja formula pri izračunu prispevkov tudi dejansku uporabi.

Desno zgoraj imamo gumb NASTAVITVE, kjer lahko nastavimo naslednje:
- Prepoved minus zneskov pri M4/M8: ta parameter je aktualen za obrazce M4/M8 za leto 2001 ali starejše.
- M4/M8 po enotah: če imamo delavce iz več enot za pokojninsko zavarovanje, moramo vklopiti ta parameter in potem lahko izpisujemo obrazec M4/M8 po enotah. Enote M4/M8 vpišemo v meniju Šifranti, pri podatkih za delavca pa šifro enote, da program ve pod katero enoto kdo spada.
- Kontrola nadur: Izberemo eno od naštetih možnosti.

2. Po izračunu M4/M8 obrazca naredimo po potrebi POPRAVEK OBRAZCA PRED IZPISOM.
Program za vsakega delavca v obrazec vstavi samo eno vrstico. V primeru pa, da je osnova za nadomestila iz več let moramo ure nadomestil iz te vrstice razbiti na več zapisov. Pri drugem (tretjem, …) zapisu pokljukamo polje Druga vrstica, da program pravilno izpiše samo tiste podatke, ki morajo biti izpisani v teh vrsticah, ker vam drugače obrazec lahko zavrnejo in ga morate oddajati ponovno. Isto moramo storiti pri beneficirani delovni dobi, kjer izpolnimo polja Doba s povečanjem (mesecev, dni), Šifra dobe s povečanjem in pokljukamo polje Druga vrstica. V popravku obrazca tudi ročno doknjižimo manjkajoče ure nadomestil za starševski dopust, če med letom delavcem, ki so bili na straševskem dopustu, nismo vnašali ur starševskega dopusta na obračunske liste.

3. IZPIS OBRAZCA M4/M8 NA TISKALNIK naredimo v meniju 4.6.3. Pri izpisu izbiramo med samostojnim obrazcem 441 (ročni) ali obrazcem kot priloga k disketi 447. Bodite pozorni na postavko Vrsta spremembe (za VP-481, 487) Tu imate možnost izpisa za redno zaposlene, kot tudi za zaposlene z opcijo M4-za dpolnilno delo pri drugem zavezancu. Le-ti se poročajo na ločenem obrazcu. Lahko izpišemo tudi obrazec na ozek papir za kontrolo. Pri izpisu program vpraša še za začetno številko lista. Običajno ponudi številko 1, če pa smo že oddali en del obrazca, moramo začetno št. lista nastaviti na eno več kot je že oddani obrazec vseboval strani drugače bomo dobili obrazec zavrnjen z napako »Napaka v zaporedju - list - številka. Možnost izpisa je ali na matrični A3 tiskalnik za A3 papir s perforacijo ali na grafični A3 tiskalnik za papir A3 brez perforacije.

4. ZAPIS OBRAZCA M4 NA DISKETO - izberemo disketni pogon na katerega bomo zapisali obrazec M4 ter začetno številko lista (glej razlago pod Izpis obrazca M4 na tiskalnik). Program nam bo v izbrano mapo zapisal datoteko M4M801.DAT in izpisal prilogo k datoteki Poročilo o posredovanih podatkih M4/M8.

5. BRISANJE OBRAZCA M4/M8 - naredimo pred izračunom obrazca v primeru da je v programu še obrazec lanskega leta in ga še nismo pobrisali ali če želimo ponovno pognati izračun obrazca.

6. NASTAVITEV PODATKOV PODJETJA - tu lahko pred izpisom obrazca ali pripravo diskete nastavimo ali popravimo naziv podjetja, registrsko številko, tedenski in letni sklad ur ter leto obrazca, da nam zaradi tega ni potrebno brisati in ponovno izračunavati obrazca.

NASVET: Redno osvežujte program, kajti v tem obdobju bo največ dodelav programa narejeno ravno v zvezi z M4/M8. Informacije o popravkih v programih si lahko preberete v meniju 8.C. Do zadnjega tedna v aprilu ne hitite z oddajanjem diskete na ZPIZ!
09.04.2008 13:11

natisni | na vrh