O podjetju Novice Produkti Uporabniki Vprašanja Oddaljeno delo
 
PODJETJE
NOVICE
PRODUKTI
UPORABNIKI
VPRAŠANJA
ODDALJENO DELO

aktualno
iskanje
arhiv
FAKTURIRANJE - Številčenje dokumentov v letu 2021

Vse, ki uporabljate davčne blagajne prosimo, da si skrbno preberete navodila v nadaljevanju. Velja tudi za Fakturiranje Storitve in Fakturiranje Mini

V primeru, da nimate vklopljene davčne blagajne, razlike med lanskim in letošnjim letom ni: Ob prvem zagonu programa v tekočem letu, vam program po vnosu uporabniškega imena in gesla prikaže obvestilo za nastavitev trenutnega leta za knjiženje dokumentov. V njem vam predlaga, da spremeni trenutno leto za knjiženje na 2021.
V kolikor obkljukate, da naj ne opozarja več na spremembo leta, boste morali trenutno leto spremeniti ročno v meniju 6.6.2 Uporabniški parametri programa, zavihek ’Osnovni parametri’, parameter 50. Trenutno leto

V primeru, da imate vklopljeno davčno blagajno: Program bo ob prvem zagonu v letu 2021 to zaznal in vprašal, če lahko postavi leto na 2021. Vprašanje je namenjeno le za velike dokumente, t.i. veleprodajne račune, saj paragonskih blokov za nazaj ni mogoče vnašati. V primeru, da želite nadaljevati z delom v letu 2021, vprašanje le potrdite, program bo začel FURS številčenje od začetka in normalno lahko nadaljujete tako s paragonskimi bloki kot velikimi računi. V primeru, da želite še serijsko vnašati dokumente za leto 2020, vprašanja ne potrdite in program bo normalno interno številčil naprej v letu 2020 (FURS številčenje se kljub temu številči v letu 2021, saj mora biti zaporedno in aktualno). Ko zaključite, pojdite v meni 6.6.2 in na parametru 50. Trenutno leto spremenite letnico na 2021.

Dodatno opozorilo za vse z vklopljeno davčno blagajno v Fakturiranju: Paragonskih blokov za nazaj ni mogoče delati, še vedno pa je mogoče delati za nazaj ostale dokumente. V primeru, da imate za vnesti račune iz vezane knjige še iz leta 2020, boste to lahko storili v meniju 2.4.R, prej pa prestavite "Trenutno leto" na 2020. Ker je vklopljena davčna blagajna boste opazili, da na velikih računih program sedaj pokaže polje "datum računa" in "ura", ki ju ne morete spreminjati, ter polje "Datum za DDV" (bivši datum računa). Datum za DDV je podatek, ki se mora ujemati s tekočim letom (2020 ali 2021) in vpliva tudi na obračunsko obdobje ob prenosu v Glavno knjigo. Datum izstavitve računa (za FURS) pa vzame iz Furs-ovega strežnika in ga prikaže v polju datum računa. V praksi to pomeni, da boste v začetku januarja (primer 4.1.2021) recimo pustili vklopljeno letnico 2020, ker želite vnesti še nekaj dokumentov za nazaj. Program bo interno številčenje nadaljeval v letu 2020. Pri izdelavi računa bo datum računa 4.1.2021, datum za ddv (obračunsko obdobje) pa december 2020. Točen datum računa in ura se zapiše šele ob tisku dokumenta.

Pomembno za vse uporabnike programa!
Z zadnjimi verzijjami programa, je preko menija 6.6.5 omogočena individualna nastavitev leta na delovni postaji.
S tem želimo pomagati vsem uporabnikom, ki boste ob prelomu leta 2020/2021 vnašali dokumente za naslednje ali prejšnje leto in hkrati ne želite motiti ostalih uporabnikov programa. Nastavitev leta bo aktivna do izhoda iz programa in se bo avtomatsko postavila nazaj na aktualno leto ob ponovni prijavi v program.

31.12.2020 10:13

natisni | na vrh