O podjetju Novice Produkti Uporabniki Vprašanja Oddaljeno delo
 
PODJETJE
NOVICE
PRODUKTI
UPORABNIKI
VPRAŠANJA
ODDALJENO DELO

aktualno
iskanje
arhiv
PLAČE - REGRES 2019

Regres za leto 2019 - sprememba zakonodaje.

V Uradnem listu številka 28/2019 dne 3.5.2019 sta bila objavljena Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini (ZDoh-2U) ter Zakon o spremembah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2F).

Na spletni strani eDavkov so zapisali, da bo REK-1 obrazec za vrsto dohodka 1090-Regres za letni dopust, ponovno mogoče oddajati predvidoma od 10.5.2019 dalje. Glede na to, da bo šele z delovanjem sistema eDavkom znana nova oblika REK-1 obrazca, se bomo šele takrat lahko lotili popravka programa Plače. To pomeni, da bo ustrezen popravek programa Plače na voljo predvidoma od 15.5.2019 dalje oziroma tri delovne dni po tem, ko bo zadeva omogočena na eDavkih. 

Vsa nadaljnja navodila bomo sproti objavljali na naši spletni strani, rubrika Novice.

Spodaj pa je prepis objave eDavkov, kjer med drugim opisujejo postopke tudi glede popravkov že izplačanega regresa.

26.04.2019 11:54, Regres - vračilo z odločbo in sestava REK obrazca

Zaradi zakonskih sprememb pri obdavčitvi regresa in posledično potrebnih prilagoditev programskih podpor na FURS bo vlaganje REK obrazcev za izplačilo regresa z datumom izplačila v letu 2019, v obdobju od 4. 5. 2019 do predvidoma 10. 5. 2019 v celoti onemogočeno.
Vlaganje popravkov in stornov REK obrazcev za izplačila regresa, z datumom izplačila v letu 2019 pred uveljavitvijo novel ZDoh-2 in ZPIZ-2, pa bo onemogočeno tudi po 10. 5. 2019, in sicer do datuma izdaje odločb, ki jih bo FURS izdal za vračilo preveč izračunane akontacije dohodnine in prispevkov za socialno varnost. V tem obdobju bo FURS, na podlagi REK obrazcev, ki so bili v sistem eDavki vloženi do dneva uveljavitve novel (za opravljena izplačila do tega datuma), pripravil podatke za izdajo odločb. Na podlagi izdane odločbe, v kateri bo ugotovljena obveznost za akontacijo dohodnine in prispevke od regresa v skladu z novimi pravili ter znesek preveč izračunane akontacije dohodnine in prispevkov, bo FURS kreiral REK-1 obrazec z vrsto dokumenta »F« in ga vložil na eDavke med verigo REK obrazcev, ki jih je oddal delodajalec. Zavezanec bo lahko na ta dokument predložil morebitne popravke obračunov. Tako pripravljeni podatki bodo na voljo tudi za morebitno nadaljnjo uporabo pri delodajalcu (za pravilno posredovanje podatkov v morebitnih naknadnih popravkih, npr. zaradi vračila sorazmernega dela regresa s strani delavca, za pravilno sestavitev povzetka dohodkov, ki ga bo delodajalec posredoval delojemalcem do 31. januarja 2020, idr.).
Vlaganje originalov REK obrazcev za izplačilo regresa, z datumom izplačila po uveljavitvi novel ZDoh-2 in ZPIZ-2, bo zopet omogočeno od 10. 5. 2019 naprej.
06.05.2019 08:07

natisni | na vrh