O podjetju Novice Produkti Uporabniki Vprašanja Oddaljeno delo
 
PODJETJE
NOVICE
PRODUKTI
UPORABNIKI
VPRAŠANJA
ODDALJENO DELO

aktualno
iskanje
arhiv
Uvedba ISO-SEPA, ukinitev Zbirnega centra

Dodatna pojasnila glede uvedbe ISO-SEPA standarda in ukinitve Zbirnega centra

Glede ukinitve Tkdis.txt datotek smo podrobno pisali že v novici 12.9.2011. Tokrat dodajamo informacijo glede ukinitve Zbirnega Centra (ZC).

Vsi uporabniki (zasebni in javni sektor), ki ste do sedaj uporabljali zbirne naloge oz. zbirna nakazila in ste poleg nalogov preko bančnega sistema oddajali tudi datoteko za ZC (PLAČE meni 1.6.C. in HONORARJI meni 1.8.5.), oz. ZC UJP-NET (PLAČE meni 1.6.D. in HONORARJI meni 1.8.6.), boste po novem (najkasneje po 31.12.2011) vsa nakazila izvrševali s posamičnimi nalogi ali z množičnimi plačili (zaenkrat samo zasebni sektor, ker UJP-NET te možnosti še ne podpira).

Ne glede na odločitev za “ISO-SEPA posamezne naloge” ali za “ISO-SEPA množična plačila”, morate OBVEZNO ob prehodu na nov sistem v šifrantu bank vsem bankam določiti “Vrsta izplačila” -> “Posamezna nakazila”. Enako naredite tudi s kreditorji v šifrantu kreditorjev, če ste sezname oddajali preko zbirnega centra. Ostalih podatkov v šifrantu bank in kreditorjev ni potrebno spreminjati ali popravljati. Programi vam bodo po novem za vsako nakazilo oblikovali svoj plačilni nalog. Potem pa v primeru izbora “ISO-SEPA posamezna nakazila” program generira eno datoteko (znotraj ene datoteke je vsak nalog svoj paket) ali v primeru izbora “ISO-SEPA množična plačila” generira eno datoteko (znotraj ene datoteke je vsak nalog svoja vrstica v enem skupnem paketu). V primeru posameznih nakazil bo odliv na bančnem izpisku beležen kot en nalog ena vrstica, torej veliko nalogov in veliko vrstic. V primeru množičnih plačil bo na bančnem izpisku odliv beležen samo v eni vrstici (potreben razmislek o knjiženju bančnega

Predpogoj za možnost “ISO-SEPA množičnih plačil” je podpis pogodbe z banko. V vsakem primeru pa bo pogoj dovolj sveža verzija spletne banke (več informacij o tem dobite na svoji banki).

Načeloma naj bi vse banke (sploh tiste, ki uporabljajo Halcom vmesnik) že podpirali ISO-SEPA standard (nastavitve opisane v novici 12.9.2011). Imamo pa informacijo, da PBS., Volksbank ter Probanka (in verjetno še katera banka) tega standarda trenutno še ne podpirajo. Imajo pa podprt standard ZbsXml verzija 2.1 ali 2.2. (preverite na svoji banki).

11.10.2011 12:39

natisni | na vrh